Drömprojektet - fyra erfarenheter

IMG-5034.JPG

Det är ett tag sen jag jobbade med projekt nu. Ett halvår som kontorsnisse och över två år som egenföretagare med allt kraft för att etablera studion och skapa en stadig grund för alla som vill yoga och träna kampsport i Jokkmokk. Men före det höll jag ju på med projektarbeten i himlarns massa år, och nu är jag igång igen.

Ibland får folk nåt drömmande i blicken när de hör vad jag jobbar med. Så här kommer fyra erfarenheter för dig som vill jobba med egna kortare projekt (upp till ett år) med budget upp till 1 miljon:

  1. De projekt som jag har genomfört från grunden (idé, ansökningar, genomförande, avslut) har alla varit såna idéer som jag fortfarande inte kunde släppa efter att ha tänkt på dem i ett år. Det har inte varit en snabb tanke som genom ett mirakel gav mig jobb. Istället har jag pratat med massa folk om dom, jag har gjort planer, jag har skjutit på planerna, jag har omvärderat, förankrat, utvecklat - och inte kunnat släppa just det projektet.

  2. Från det att jag bestämt mig till att satsa på ett projekt har det tagit mig 6-18 månader att vara igång med det. Allt som oftast 12 månader eller längre.

  3. Projektet jag jobbar med nu drivs genom en ideell förening som jag har grundat just för att kunna driva projekt för denna målgrupp. Vi började arbeta med att grunda föreningen 20…13? Och mitt projekt är igång nu. Det betyder att för att kunna söka om dessa pengar la jag ner 6 år av arbete med att ragga styrelse, bygga upp en förening med allt av medlemmar, årsmöten, verksamhetsbidrag, rapporteringar, möten möten möten, lyhördhet och tålamod. Detta arbete är då inte relaterat till projektidé och genomförande. Har du redan en kompetent och passande förening så behövs såklart inte det.

  4. Inse att du kommer måsta göra jobbet själv. Jag har velat anställa folk att göra alla eller en del av arbetsuppgifterna jag själv hamnar med - men inser att när jag har sökt pengar till så pass små projekt så har jag designat projekten för de personerna jag vet att jag kan lita på är kvar när projektbidraget beviljas efter ett år. Det betyder oftast jag själv. Blir såklart annorlunda när det handlar om projekt med större budget.



IMG-4940.JPG

Bálges - läkande skrivande för samer

Jag har genom företaget lett kurser i läkande skrivande nu i ett par år, men visste redan innan jag började att jag inte vill vara ensam om det. Så Niejda utvecklade ett projekt tillsammans med Write Your Self och Svenska Kyrkan Stockholms Stift där vi kommer utbilda sex samiska skrivvägledare som i sin tur ska leda kurser i läkande skrivande för andra samer. Jag är så fett vansinnigt stolt över detta. Jag började jobba deltid som projektledare i december och ska förhoppningsvis se till att verksamheten inte tar slut när projektåret är över utan tvärtom vidgas och växer ännu mer. Vi har just dragit igång med utåtriktade aktiviteter… kolla in det här:



Vi söker samiska skrivvägledare!

Vi söker samiska HBTQI-personer och kvinnor som vill bli skrivvägledare genom projektet Bálges. 

Som skrivvägledare leder du läkande skrivande för personer som har upplevt trauma eller andra svårigheter. Det här är en chans för dig som vill hjälpa andra att återta sin röst och sin berättelse genom skrivande.

Om du själv vill gå en kurs i läkande skrivande så håll utkik. Så snart de fem vägledarna har genomgått utbildningen kommer det arrangeras kurser!

Vi erbjuder:

  • Gratis utbildning (värde 16 500 kr)

  • Coachning från Write Your Self fram till december 2019

Du förbinder dig att:

  • Genomföra hela utbildningen och skriva certifieringsprov

  • Efter utbildningen leda en skrivgrupp antingen online eller på plats. Du väljer själv på vilket språk.

  • Delta på en samling för skrivvägledare*

  • Betala medlemsavgift till Niejda för 2019

  • Delta i utvärdering av projektet 

*Datum och plats är inte bestämd för skrivvägledarsamlingen. Projektet betalar för resor inom Sverige. 



METOD

Vi jobbar med Write Your Self metod för skrivande efter trauma. Utbildningen går helt på distans. Läs mer om utbildningen på writeyourself.com

Intervju med Ylva Maria Pavval om att vara skrivvägledare: https://writeyourself.com/sv/mot-vara-vagledare-ylva-maria-pavval/

Undervisningsspråk är svenska eller engelska (du väljer). Delar av materialet översätts även till lulesamiska genom projektet.'



FÖR VEM

Öppet för samiska hbtqi-personer och kvinnor.



ANSÖKAN

Maila in ett personligt brev där du berättar om varför du vill bli skrivvägledare. Skriv även var du bor nu, var du kommer ifrån och vilka språk du pratar. 

Läs om utbildningen på Write Your Selfs hemsida innan du skickar din ansökan.  

Vi strävar efter att hitta skrivvägledare geografiskt spridda i Sverige eller Sápmi. Vi strävar också efter att hitta vägledare som pratar olika samiska språk. 

Vi har plats för fem personer.



KONTAKT

Skicka din ansökan till buoris@balges.com

Har du frågor så hör av dig via mail!



SISTA ANSÖKNINGSDAG

Ingen sista ansökningsdag, men vi hoppas på att ha fyllt platserna till 20 april så hör av dig innan dess!


BAKGRUND 

I fjol fick vi projektbidrag från Sámeráde för projektet Ietjat giehto. Genom det genomförde Ylva Maria Pavval en onlinekurs i läkande skrivande och två skrivarhelger för Niejdas medlemmar.

Nu har vi fått projektbidrag från Jämställdhetsmyndigheten för att vidareutveckla skrivverksamheten. Genom detta nya projekt har vi möjlighet att utbilda fem samiska skrivvägledare. Även Svenska Kyrkan, Stockholms stift kommer utbilda en samisk skrivvägledare.

Vi kallar satsningen för Bálges - läkande skrivande för samer.

Projektet avslutas december 2019. Projektägare är Niejda. Samarbetspartners är Write Your Self samt Svenska Kyrkan Stockholms Stift. Projektledare är Ylva Maria Pavval.



Admin