Vill du få bättre humor? Kom dig på yoga!

Skidspåren uppkörda, skoterföret gnistrande och renarna har vandrat västerut. April, den här hoppfulla vårmånaden passar det extra fint att fokusera på det som Kundaliniyogan kallar för vårt positiva sinne.

Det positiva sinnet

Du vet de dagarna då det är lätt att känna glädjen i smått och stort, när skrattet är nära och livet går åt rätt håll? Det är de energierna vi stimulerar på yogaklasserna nu i april, då vi jobbar specifikt med övningar för det positiva sinnet. Det positiva sinnet är den glada rösten inom dig som ser hoppfullt på varje ny situation, och gärna vill berätta för dig om alla fördelar du har att hämta om du väljer just detta. I år har vi jobbat med det neutrala sinnet och negativa sinnet som teman på Kundalinyogatimmarna. Eftersom vi nu djupdyker i positiva sinnets glädjeämnen på yogaklasserna, ger det här blogginlägget mer insikt om vad det positiva sinnet kan göra för oss.

Tio kroppar och tre sinnen

I detta blogginlägg beskrev jag kort våra tio kroppar enligt Yogi Bhajan och berättade mer om det negativa sinnet. Kort återberättat så har vi allltså tre sinnen (minds), som hjälper oss genom livet. Det negativa sinnet varnar för fara, det positiva sinnet hejar på möjligheter och det neutrala sinnet lyssnar till de första två: och tar kloka beslut utifrån det.

Morgonyoga i Jokkmokk.

Morgonyoga i Jokkmokk.

Fördelarna med ett stimulerat positivt sinne

När det positiva sinnet är stimulerat har du en god känsla för humor och du är hoppfull. Du är redo att lyckas med det du tar dig för, och vill njuta av det du upplever.

Om det positiva sinnet är understimulerat kan det visas genom att du känner dig långsam och hängig, deprimerad och oorganiserad. Du kan vara överviktig. I vissa fall kanske du blir som lamslagen av negativitet och känner att du vill ge upp helt och hållet. En annan konsekvens av att det positiva sinnet inte är i balans är att du istället blir smal som en sticka och dogmatisk.

Fysiska problem som knyts till obalanserat positivt sinne är problem med gallblåsa och lever, fötter och anklar. Även ländryggsproblem, svaga ögon, huvudvärk och allergier kopplas till positiva sinnet. 

Kundaliniyogans knep 

Det finns en massa verktyg du kan använda för att stärka detta sinne, till exempel den här meditationen för det positiva sinnet. Jag rekommenderar att du tar chansen att komma på klasserna den här veckan - mina klasser passar både för den som aldrig har yogat för, och den vana yogin. Du gör rörelserna och teknikerna i ditt eget tempo och anpassar dem till dina förutsättningar. Men för dig som inte kommer dig på yogaklasser just nu, eller som vill fördjupa din praktik: här är en kriya att göra hemma. Så ta på dig bekväma kläder och sätt dig ostört, och låt Anne Novak leda dig igenom denna kriya för det positiva sinnet. Videon avslutas med en meditation för det neutrala sinnet. 

Läs mer

Här kan du läsa en kort lektion som Yogi Bhajan höll om våra tre sinnen. Det här blogginlägget bygger på en text från boken Your life is in your chakras av Guru Rattana Kaur och på denna artikel på engelska skriven av Ramdesh Kaur.

Admin