När livet blir svårt

DSC_5498.JPG

Jag hänger med morfar. Tar en till påtår. Spanar på de som går förbi utanför fönstret, pratar igenom senaste numret Svensk Jakt. Vi lunchar indiskt ena veckan, pizza andra - han väljer. Han kontemplerar över barnbarns (och barnbarnbarns!) hälsa, yrkesval och kunskaper i viktiga saker (som bastu, älgjakt, reparation av diverse som behöver repareras genom ett liv). Berättar om grannarna i nya bostadsrätten - de är ett gäng pigga pensionärer som skottar fram lekplatsen åt barnen som kommer på besök, skottar bodatak fastän det finns vaktmästare, som hejar och håller koll på oss alla.

Det är en grå start på maj och mitt humör speglar vädret idag: mulet och med nederbörd. Livet är inte det enklaste just nu och jag har tänkt mycket på hur det jag jobbar med också är en styrka när livet blir svårt.

Jag som har gått från att göra solhälsningar hemma med guidning av storasyster - ni vet att jag säkert nötte dom i ett år innan jag började bry mig om andra rörelser? - till att ha en egen studio med alla möjligheter att använda yogan för att hjälpa.

På mulna dagar som idag, eller när livet är svårt blir min egen yogapraktik långsam, varsam, vänlig och varm. Jag väljer positioner med omsorg och ger mig tid att röra mig in i ett läge, möjlighet att backa ut om det inte känns rätt, och så stannar jag kvar precis som länge som det känns bra. Jag pressar mig inte. Och precis så planerar jag också yogaklasserna den här veckan.

Yoga består av många delar. Det innefattar en fysisk praktik som försiggår på mattan, med röresler, andning, positioner. En stor och viktig del av yogan är rikedomen av meditationstekniker, men yoga innefattar också en livsfilosofi, ett sätt att leva och se på livet och döden, värderingar och riktlinjer i strävan efter att leva ett gott liv här på jorden.

När livet blir svårt behöver vi inte hålla fast i samma yogapraktik som på lätta dagar. Vi behöver inte tvinga och pressa. När livet blir svårt kan yogan få vara ett stöd att luta sig mot: både på och av mattan. I eftermiddag leder jag ett yinyogapass för den som längtar efter att vara öm med sig själv, varsam och vänlig. 

Podden yogiskt har just släppt ett avsnitt med Magnus Fridh, och de pratar en hel del om meditation när livet är svårt. Hela avsnittet är varmt, nära och närande.

Ett fint samtal att lyssna på:

Admin