Livet, höften och vinterns alla boktips

Status: så här går det just nu

Morgonkaffe med Skaj som numer är instagramkändis som  @skajpen

Morgonkaffe med Skaj som numer är instagramkändis som @skajpen

  1. Hälsan - höften

Jag tror jag har nämnt det tidigare här i bloggen, men jag tappar humöret direkt när kroppen är sjuk, och få platser får mig så förbannad som att vara på vårdcentralen. Ett privilegium för någon som varit frisk mycket - jag vet - och nu sätts jag lite på prov. Jag går på behandlingar och hos terapeuter och på sjukan för min höft, klagar högljutt för sambon och försöker att inte sjunka helt in i självömkans-träsket.

Jag vet inte vad som är problemet än, och är mest bara förvirrad. Jag vet inte vad jag ska göra eller inte göra för att bli bättre (eller iallafall inte bli sämre) jag vet inte vad jag ska äta eller inte äta, jag vet inte hur jag ska sitta eller ligga, jag vet inte om jag borde vara stilla eller i rörelse.

Förra veckan kunde jag träna några pass och upplevde att jag mådde himla bra av det, men om det är en påbörjad inflammation behöver jag ju vila just de musklerna, även om träningen gör att det känns bättre för stunden. Det är alla möjliga personer involverade nu och jag hoppas på att få svar närmaste veckorna. Worst case är kirurgiskt ingrepp, best case är att det går att få ordning på utan att skära i kroppen.

I väntan på svar förändrar jag vitaminkompotten jag äter, lägger till antiinflammatoriskt, dricker guldmjölk och smörjer med arnikasalva.

Min lätta resegi - väldigt nöjd med denna!

Min lätta resegi - väldigt nöjd med denna!

2. Träning - BJJ

Det kan ju vara så att kroppen börjar vara trött efter sex månaders intensiv träning. De veckorna jag inte har lett pass har jag prioriterat egen träning - efterlängtat efter förra våren då jag inte orkade träna mycket själv - och det kan helt enkelt vara så att gångjärnen på den här kärran börjar gnissla nu och vill få vara stilla ett tag. Det känns helt okej rent jobbmässigt med tanke på att jag snart ska ägna en månad till skrivande och pausa från studion den perioden.

I söndags hade vi BJJ igen och det är så förbenat kul! BJJ tillåter mycket mer detaljer, mekanik, mycket mer finess och djupdykning i kampsportens långsamma tjusning och effektivitet än de fartfyllda MMA-passen. Det är mycket kunskaper att fräscha upp inför varje pass - mycket som behöver göras rätt och förklaras smidigt nog - och jag älskar det. Men jag skulle allra helst vilja ta hit något högre bälte säg, en gång i månaden, så att vi alla kan börja få kontinuerlig träning under ett högre bälte. Det är något att spåna på till hösten!

Med hundflocken på Skabramsjön häromveckan. Kalla, högljudda dagar med massa kaos, spring och lek.

Med hundflocken på Skabramsjön häromveckan. Kalla, högljudda dagar med massa kaos, spring och lek.

3. Böcker - nästan alla är suveräna hittills

Jag läser. Före jul bestämde jag mig för att satsa på skönlitterärt igen och jag läser så mycket jag bara hinner med. Här är listan på böcker jag läst hittills - lite jobbrelaterat har också slunkit in:

Dessutom har jag testat ljudböcker när jag knatar med hundarna eller pysslar i studion, och har lyssnat igenom några böcker men det ger bara inte samma upplevelse av texten att höra orden som att läsa dem så de ids jag inte lista nu.

Just nu läser jag: The Essex serpent, Home going, Freeing the body, freeing the mind

4. Yoga - ny sadhana med läkning

Här är en video när Yogi Bhajan förklarar den läkande meditationen som vi gör denna vecka på medicinsk yoga och kundalinyoga-passen. Testa hemma vetja!

Efter att ha sökt rätt länge och velat och undvikit att göra min sadhana, är det denna som jag har valt för en tid framöver.

Här är några varianter av mantrat Ra Ma Da Sa Sa Se So Hung på spotify:

Admin