Lärdomar från min första workshop

DSC_3045.JPG

Tänk att för en vecka sen var det fullt ös med chakraworkshopen. Jag hade möblerat om i studion, min kära vän Marte hade flugit upp från Stockholm för att vara med, några andra deltagare droppade av i sista stund och till slut landade vi som ett tight litet gäng på sex personer i min studio för tre intensiva halvdagar. 

För en vecka sen hade vi avslutat dag två, där deltagarna hade gått igenom de lägre chakran i teori och genom yoga och meditation. Kvar var en sista dag för att avsluta med de övre chakran, etablera erfarenheterna i kroppen och knyta samman allt vi gått igenom. Så mycket vi hann med!

Och så lite. 

Min roll var att förmedla kunskap, men i Kundaliniyogisk anda inte genom teori utan genom att erbjuda upplevelser och ge deltagarna erfarenheter. Chakrasystemet kan vara ett av många verktyg för att uppnå bättre välmående, och det var det vi fokuserade på denna helg. Så av alla mina anteckningar på sådant jag hade planerat gå igenom, teori jag ville förklara, var det mycket som fick ge vika för att tillåta tid för deltagarna att gå in i meditationer och kriyor och göra övningar för självkännedom. Och herreminje så mycket jag har lärt mig och så givande det har varit. Det jag tar med mig är - precis som efter varje yogapass jag leder - den ödmjuka glädjen i att se hur lager för lager skalas av och få se deltagarna skina allt starkare.

Fet grej: det blir chakraworkshop igen i höst! 

Nog känns det som att jag går i nerförsbacke just nu, för jag hann bara precis avsluta workshopen så fick jag förfrågan om att leda den i Norge i höst. Tänk va! Så nu reviderar och utvärderar jag och håller på att ta fram en ännu mer slipad version av chakrakursen till hösten. Inuti bubblar det av glädje och förväntan. Ibland måste en bara sätta en fot framför den andra och fortsätta gå. Så känns det med denna helgkurs; jag var bara tvungen att genomföra den. Och vips kom nästa steg som av sig själv.

Detta tar jag med mig 

Så, det här var den första workshopen jag ledde som inte var en ren yogaworkshop. Förutom det jag beskriver ovan har jag gjort en del praktiska lärdomar denna helg, som jag tar med mig framöver. Några av dem:

  • Lägg inte yogaworkshops i Jokkmokk under skotersäsongen. Folk behöver få vara till fjälls! (Därav flyttades datumet för denna helg från mars till slutet av maj...)
  • Fortsätta uppmuntra deltagare att stanna kvar och prata efter avslutad klass. Det går inte att underskatta värdet att återkoppla till varandra, och till den här världen, speciellt om kriyan och meditationen har gått djupt! För att inte tala om alla guldkorn av samtal som kommer efter ett fett yogapass. Det här med att bjuda på te efter yogaklasserna har så många funktioner.
  • Om jag leder workshop ensam så passar det perfekt med halvdagar, så att jag också har tid att smälta och göra justeringar för en ny dag. Och jag ska nog inte ge massagebehandlingar direkt efter avslutad workshop...
  • Samtidigt som det var genialt att kunna erbjuda den som behövde det massagebehandling som komplement till yogan. Det att jag är massageterapeut gör att jag kan ge deltagarna en riktig spa-upplevelse om bara tiden finns. 
  • Det hade nog varit smart med en flip chart för att kunna rita upp chakrasystemet stort och låta hänga på väggen under helgen. Inte livsnödvändigt, men helt klart pedagogiskt. 

Länkar: körtelsystemet

Våra chakran hör ihop med olika delar av kroppen rent fysiskt, med beteenden, känslor och allt möjligt annat. De hänger också samman med körtelsystemet, något vi inte gick in på så mycket förra helgen. Därför vill jag dela några länkar där en kan lära sig er om just körtelsystemet i Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan. Artiklarna är på engelska och du kan bara klicka dig in för att lära dig mer om varje körtel: 

Admin