Komplett, vacker och utmanande

I Tromsø gick jag en femveckors yogakurs med upplägget att göra samma kriya varje gång. Det var en förjävla utmaning. Så stor utmaning att jag inte gick... tillbaka efter första gången. Jag minns hur jag tänkte att det var avancerat att kräva den motivationen av deltagarna att de kommer fastän de vet hur utmanande/svettig/tråkig/(valfritt negativt laddat ord) kriyan är. Jag var Kundaliniyogalärare under utbildning och hade väl egentligen all motivation i världen för att gå på yoga, ändå blev motståndet för stort när jag trodde mig veta vad som skulle komma på nästa klass.

Nu har jag undervisat kundaliniyoga varje vecka i 1,5 år och visst har jag återkommit till en viss kriya ibland, till exempel basic spinal energy series som är så himla fin för stela ryggar. Den undervisar jag gärna för mina klasser. Men först nu i höst inser jag att jag sitter här med DEN KRIYAN. En kriya som är komplett just nu. Den kriyan som behövs just nu. Det är en kriya som aktiverar nervsystemet, som ger en förmågan att klara av press och stress i vardagen. Det är en kriya som levererar svett, skratt, utmaning, fokus, vila och avslappning. 

Förra veckan inledde jag yogahösten med att undervisa denna kriya. Igår gjorde vi den igen. Och det här var inte planerat, men jag inser att vi kommer göra den ännu en gång nästa vecka. 

Den kriyan. 

Helt komplett. 

20934166_1615766605129888_6695241625289411683_o.jpg

Jag lät tankarna sätta hinder för mig i Tromsø - jag sket helt enkelt i att gå på den där yogakursen som jag hade betalat för och gett mig tusan på att gå. För så är det: tankarna - sinnet - är vår första fiende och vår första vän. Tankarna kan ge intrycket att alla möjligheter är öppna för mig, eller att jag är helt utan val och bara måste fortsätta i samma spår.

För många av oss sätter vardagen igång nu. Det är skola och tider, det är träningar och mål, det är nya prioriteringar och det är viljan att inte bara ta sig igenom dagarna, men att också prestera lite mer, och göra det som en lite bättre version av sig själv nu än i våras. Kanske ni andra inte alls känner igen er, men jag har haft många såna höstar. Jag har börjat augusti med att göra en minutiös timplanering i kalendern för att hinna med allt som måste till för att jag ska bli personen jag inte var någon månad tidigare. I början brukar det kännas roligt, men rätt snart kraschar mina tidsplaner - och därifrån är det nära till känslan av att det här blev mig övermäktigt. För mig är det då yogan glänser med all sin kraft. Med yoga behöver jag inte förstå eller veta allt - jag behöver inte planera varenda steg jag ska ta och det är omöjligt för mig att innan skaffa mig översikt över alla effekter yogan kommer ge i min vardag.

Det jag behöver är att ta mig tiden att rulla ut mattan och göra yoga. 

Jag behöver gå på klasserna och oavsett hur tankarna surrar och kroppen väsnas så behöver jag bara göra yoga.

Då kommer resultaten. 

Kriyan vi gör på mina klasser dessa veckor är den som heter "Withstand the pressure of time". Den är komplett, vacker och utmanande. Den passar alla nivåer, och går att göra oavsett hur vältränad eller otränad en person är - för alla gör efter sin förmåga och dagsform.

Välkommen att vara med!

Shavasana red.jpg

Sagt om kriyan Withstand the pressure of time

When life gets challenging, you might find yourself in a crumpled heap on the floor. On the other hand, you can meet the challenge with calm creative solutions. This Kundalini Yoga kriya is designed to strengthen the nervous system so you can handle the pressure and stress of life just that way: calmly and creatively. It’s a lively workout and leaves you feeling relaxed and renewed.

- Citat från 3HO 

Admin2 Comments