Tio dagar med kitchari cleanse

Jag började det här året med att ge mig själv två feta presenter. Den ena är tröjan på bilden ovan. Den andra är att jag gav matsmältningen en paus, inte genom att sluta äta men genom att gå på monodiet. Inom kundaliniyogan finns det en monodiet som består av mungbönsgryta och ris, som passar speciellt bra att göra just i kalla perioder. Så medan termometern visade -31 kryddade jag grytan med vitlök och chili och värmde kroppen inifrån.

Kitchari cleanse 

Monodieten jag gjorde kallas ibland för kitchari cleanse, och den kan göras i en dag, tre dagar, en vecka eller längre tid. Jag valde tio dagar, inklusive en mjukstart och avrundning. Jag har alltså ätit mungbönsgryta och ris till frukost, lunch och middag mest varje dag det här året. Och resultatet? Min mage och matsmältning är gladare än på de har varit på flera år. Idag var första dagen efter jag har avslutat monodieten, och gissa vad jag har valt att äta? Kitchari till frukost, kitchari till lunch, och snart kitchari till middag. Det om något är väl ett bra betyg på en monodiet! (...fast idag bytte jag ut mungbönorna mot gröna linser… lite variation var jag sugen på.) 

Många anledningar att fasta

Att fasta är en starkt verktyg för att rensa ut, för att läka och för att stärka sig. Det är både en rensande och läkande process för kroppen, den rensar magen och inälvorna, och förstärker därigenom kroppens egna avgiftningsprocesser. Att fasta är också en mental och en känslomässig utrensning. Många människor använder mat för att trycka undan, förhindra, eller distrahera sig från sina egna känslor. Det kan hända att en fasta släpper lös olika sorters känslor, till exempel ilska och negativitet.

Monodiet är en typ av fasta där en bara äter en typ av mat under en avgränsad period. Det går att göra olika lång tid - från en dag upp till 30 dagar. 

Jag valde kitchari cleanse eftersom det är lättsmält mat som jag visste att jag både tycker om och är van att äta. Jag ville låta kroppen äta så mycket lättsmält mat som möjligt, för att ge den möjlighet att ägna sig åt annat än att bara ta hand om den mat jag stoppar i den. 

Mina tio dagar

Dag 1 - 3 åt jag gröt till frukost, kitchari till lunch & middag, och bröd på kvällen.

Dag 4 -7 åt jag kitchari till frukost, lunch och middag.

Dag 8 -10 åt jag kitchari till frukost, lunch och middag men testade också lite annan mat som mellanmål; palt, en macka, två kokta ägg.

Under hela fastan har jag ätit frukt, grönsaker, grekisk yoghurt (naturell), honung och nötter. Jag har också använt mycket ghee och kokosolja i maten. Jag har inte satt upp några begränsningar på mängd, så jag har ätit ordentligt med mat och inte gått hungrig efter en måltid.

Så mådde jag

Hela första veckan sov jag middag minst en timme om dagen, jag var trött och kroppen var öm och tung. Magen däremot fungerade som en väloljad maskin. Dag 2-4 hade jag huvudvärk, men från dag 5 verkade kroppen ha vant sig vid detta nya tillstånd, och huvudvärken släppte. Dag 5 -7 var jag ofta yr, och kroppen var tröttare än vanligt.

Dag 8 började jag släppa in annan mat igen, och humöret steg skyhögt! Vilken glädje att smaka annan mat igen! Efter det satte längtan in efter att äta mer mat - men jag hade ju inget hemma så det var lätt att fortsätta med kitcharin tiden ut.

Dag 7-9 var jag evinnerligt less på kitcharin, men jag tyckte fortfarande maten var god även om jag var less den.

De första dagarna (4-5) hade jag ett visst motstånd till att äta böngryta till frukost, men det släppte snabbt och jag har ätit varje måltid efter det med glädje. Jag har inte gått hungrig, och ätit stora portioner och dessutom mellanmål när jag har behövt. 

Jag hade en hel del yrsel de dagarna jag var på strikt kitchari cleanse (4-7), en yrsel jag känner igen från perioder då jag ökat träningsmängden utan att öka matintaget eller kvaliteten på maten. Nästa gång jag gör den ska jag trappa ner på träningen under tiden, och satsa mer på lågintensiv träning snarare än tungt och explosivt. Kanske hade yrseln också hållits borta om jag hade ätit ännu mer ghee och kokosolja, och varierat maten ännu mer med matiga grönsaker. 

Recept på kitchari enligt Ylva

Om du googlar på kitchari/kitchiri/kecheree kommer det många recept. Så här gjorde jag min grundgryta. Obs - på bilderna nedan är det gröna linser men jag har alltså ätit mungbönor under hela kitchari cleansen. Bilderna tog jag idag när cleansen var över och jag ville variera maten lite.... 

Ingredienser

 • Hel kummin
 • Svartpeppar
 • Gurkmeja (pulver)
 • Färsk ingefära
 • Vitlök
 • Gul lök
 • Mungbönor
 • Ris
 • Ghee

Blötlägg mungbönorna över natten.

Hacka lök, vitlök, ingefära, vitlök.

Värm upp en gryta och häll i ett gäng kummin. Låt det bli så varmt att fröna börjar poppa (men bränn dom inte). Rör om lite då och då. 

Klicka i ghee, svartpeppar och grukmeja. Rör runt & låt det koka ihop lite.

Lägg i de hackade grejerna. Låt det steka en stund så att det börjar lukta smarrigt & löken ser mjuk ut. 

Lägg i bönor & täck med kokande vatten. Sätt på ett lock och låt puttra i en timme eller längre. 

Koka ris.

Färdigt att äta!

Godast är den med tamari. Har du inte tillgång till tamari funkar soja också bra 😃 Du kan variera grytan massor genom att krydda den med chili, koriander, och blanda i alla sorters grönsaker. 

Vill du genomföra kitchari cleanse? 

Här är några tips för att hjälpa dig!

 • Kolla av att du tål ingredienserna som ingår i kitchari. Det är inte alla som mår bra av att äta vitlök, ingefära, lök etc varje dag. 
 • Hitta en bra tid att göra det på, och bestäm på förhand hur länge du ska hålla på. Jag valde att göra det en period när jag inte hade mycket inbokat på jobbet, och där jag visste att det skulle vara hyfsat lugnt på hemmafronten. Sambon är bortrest just nu, så jag har inte behövt kompromissa maten alls, eller laga dubbelt. Jag har inte heller ätit borta dessa dagar, eller haft folk på middag - allt för att göra det enkelt för mig att hålla mig till monodieten.
 • Laga massa kitchari & ät så mycket du vill av det under tiden. Jag gjorde stora satser och hade färdigt i kylskåpet.
 • Pausa från kaffe, tobak och alkohol under hela kitchari cleansen.
 • Passa på att ägna en del tyst tid åt dig själv; för reflektion, för paus, för att skriva ner det du upplever.
 • Ät inte alltför sent på kvällen (enligt yogisk lära inte efter kl 18). När vi sover ska kroppen få vila, och inte behöva jobba med att smälta maten. 
 • När du bryter fastan, gör det varsamt! Välj vilka livsmedel du för in i din diet igen, och gör det lite åt gången. 

Länkar

Det går att hitta mer info om kitchari cleanse på internet. På denna hemsida hittar du en del information. Här hittar du ett recept på kitchari, och här är ett annat.

 

Psst: fyra platser kvar till helgens workshop!

Denna helg leder jag en yogaworkshop, med två timmars yogapass per dag fredag, lördag och söndag. Dessa dagar får du yoga igenom kroppen och lära dig pass och meditationer som du kan göra hemma. Jag kommer också gå djupare in i yogans olika delar, med fokus på hur du kan skapa en bättre vardag med hjälp av yoga; mat, sömn, andning bland annat. Det finns fyra platser kvar, och du kan läsa mer och anmäla dig här

Admin