Bättre än kaffe

Låt oss tala om att vakna tidigt

Jag gör min yoga varje dag, men låt oss vara ärliga. Jag bor i Jokkmokk och från idag säger kalendern november. Att vakna tidigt för att göra yoga innan jobbet, är sällan min tyngsta prioritering de här mörkaste månaderna innan snön faller. Jag har en solid yogarutin sen många år tillbaka, men balansen är lika fin att få till varje morgon; hunden, frukosten, yogan och så bli klar till jobb. Och visserligen gillar jag kaffe, men om jag verkligen ska bli pigg på morgonen så har jag ett tips som slår kaffe varje dag.

Ishnaan: mitt knep för att bli pigg

Precis när jag öppnar ögonen, och fortfarande myser under ett varmt täcke, känns det sällan som en bra idé. Men jag går upp, och väl på toaletten är det bara att ställa sig i duschen. Skruva på kallvattnet. 

Japp. 

Det är så jag börjar mina dagar. Jag ställer mig i duschen med kallvattnet rinnande och så kör en ordentlig självmassage av ben, armar, framsida & baksida med kallvattnet strilande. Sen - det här är viktigt - en rätt hård handduk, gärna nytvättad så den riktigt raspar, och gnugga samma kroppsdelar jag just har masserat under kallvattnet. 

Och så på med vattenkranen igen.

Jag brukar hinna med tre vändor; in och ut i duschen i kallvatten, och sen skrubba sig varm efteråt. Det känns inte så lockande när jag ligger under täcket, men efter: WOW. Så alert som jag är efter ishnaan - oh my - inget kaffe i världen slår det. 

Mer om ishnaan

Ishnaan är en typ av hydroterapi. En del säger kalldusch - men jag håller inte med. Det är mer självmassage än kalldusch, och effekten av att gå in och ut, massera och sen skrubba med handduken är att jag blir varm, inte kall. Systemet är igång! Se till att klä dig ordentligt efteråt, så du inte blir frusen. Behåll energin du jobbar upp genom hydroterapin.

Som med allting vi gör i yogan, ta ansvar för dig själv och känn in om det här passar dig. Somliga kan bli så frusna av ishnaan att de fortfarande huttrar tre-fyra timmar senare. Om du är en av dem, kanske det inte är rätt teknik för dig. 

Här kan du läsa en längre artikel på engelska om Ishnaan (Eller googla själv - finns massor att läsa för den som vill.  Men att läsa klår inte att testa... lycka till!)

Admin