Böckerna som bygger

Jag lyssnade på en Norrbottensproducerad podcast häromdagen om nyårslöften och nyårsmål, och får se hur det går med mitt nyårslöfte om att inte åka till Stockholm i år... det visade sig ju att svenska MMA-förbundet har en tränarutbildning redan i februari som vore guld att gå. Medan jag funderar vidare på detta så håller jag mig hemma iförd underställ och i sällskap av ett helt bibliotek av kunskap. Ifjol köpte jag på mig ett gäng bra böcker, och sista tiden har jag ägnat några dagar i veckan åt att läsa läsa läsa. Och vilka skatter jag har fördjupat mig i! Om du följer min privata instagram @ylvapavval har du sett några böcker tidigare, och här kommer en översikt över senaste tidens kompott. 

Läst om yoga:

Yoga för dig som tränar.jpg

Insight yoga och Yinsights är två yinyogaklassiker som jag nog kommer läsa igen och igen - speciellt eftersom Insight yoga också har ett hatha-avsnitt och som rätt färsk hathayogalärare suger jag åt mig av kunskap på hur en ska tänka i klassuppbyggnad och flöden. Jag har hört från Sarahs elever att hennes yinklasser är rätt flödande, och det är så roligt med variationen inom alla dessa yogatyper.

De tre böckerna träning för kvinnor, yogaträning för idrottare och yoga för dig som tränar köpte jag in för att jag känner att jag ville bekräfta vissa baskunskaper och återkoppla till det mest grundläggande: KROPPEN. Böckerna gav vad de lovade; och jag rekommenderar dem för nybörjare inom yoga som har träningsbakgrund, speciellt de två senare! Jag vet många på gymmet i Jokkmokk iallafall som skulle få bättre knäböj, utfall med mera om de jobbade med mer fokus på rörelsefrihet - och om en inte vill komma sig på yogaklasser så kan de böckerna vara bra tips. 

Ikväll leder jag ett kundaliniyogapass i Jokkmokk och det passet har jag hämtat från Ulrika Knutsdotters underbara bok. Kundaliniyoga från mitt hjärta till ditt är en bok full av glädje. Ulrika skriver på svenska om kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan och har samlat några fina kriyor och meditation som var och en kan göra hemma.

Jag lockas av hennes inbjudande språk och sätt att göra kundaliniyogan lättillgänglig - faktiskt så mycket att jag har köpt in några ex av boken att sälja i nya butiken i studion. Bläddra gärna igenom den nästa gång du är i studion, eller hör av dig om du vill beställa ett ex. Den är ljuvlig.

 

Läst om skrivande:

Writing from the body.jpeg

Med tanke på att jag jobbar så mycket med kroppen i yoga och MMAn så talade verkligen Writing from the body till mig. För mig har rörelse alltid varit nyckeln in i lugn, förståelse och att gå vidare, och det är ljuvligt att läsa om hur John Lee använder kroppen som redskap för att nå djupare i skrivandet. Jag har gjort flera övningar själv sista veckorna och kommer alldeles säkert använda några av John Lees övningar i skrivkursen som börjar nu i februari. Writing the sacred journey lyfte värdet i att skriva utifrån sig själv och ens egen övertygelse och la på ett andligt perspektiv på skrivandet. Jag gillar't! Författaren lyfter in urfolkskunskap, religion, HBTQ-frågor när hon skriver om skrivande och genom att hon omfamnar hela sig i boken, blir det i sig ett sätt för mig som läsare och skribent att se värdet i att omfamna hela mig. Det kanske låter virrigt. Men väldigt fint. Blir å läsa om båda böckerna igen, garanterat. De är gjorda för att arbeta med.

 

De påbörjade som jag tänkte läsa klart närmsta tiden:

Det mesta jag läser är jobbrelaterat och högst intressant men kanske inte så avslappnande. Så förutom de här tre yogaböckerna har jag en rad med böcker liggande på sängbordet i Gällivarehemmet (där läsron vanligtvis infinner sig). Så nu väntar Bodils samlade texter från FinistèreThe Anatomy of Hatha Yoga och A path with heart på att jag ska ge dem uppmärksamhet och nu i veckan hämtar vi ju hem nya valpen... får se hur det här ska gå!

Admin