2017 - allt eller inget

IMG_20170829_150609_730.jpg

2017 sades enligt numerologogin vara ett år för allt eller inget. Ett år att ge järnet, att levla upp och möta de utmaningar som kommer - eller att backa och gömma sig. Med den inställningen startade jag 2017 starkt och fortsatte med samma kraft genom hela året. Det har varit ett år av enormt fokus, och jag har stadigt rört mig åt det hållet som jag föresatte mig. Jag har tackolov varit förskonad från större personliga katastrofer detta år (än så länge, ta i trä och så vidare) och istället har livet berikats enormt då jag fick äran att bli gudmor för första gången - till Flora - och en av mina närmsta vänner födde en son - Olle! Jag har ingen ambition att sammanfatta året men tänkte lista några av de händelser eller rörelser som varit mest tongivande i mitt 2017. 

Let's get started:

 

#metoo och Niejda

2017 lever vi fortfarande i ett patriarkat och det är lika nödvändigt nu som alltid att göra nåt åt skiten vi sitter i. I höst kom alla hashtags som vittnar om att det är systemet som failar oss alla, och även om det har känts övermäktigt att ta in allt så har det gjort det vansinnigt tydligt för mig varför vi måste fortsätta sträva efter det samhälle som är bra för oss alla, även för oss osm identifierar oss som kvinnor eller ickebinära. I år har föreningen Niejda för första gången haft verksamhetsbidrag, och vi har kunnat hålla hela TRE fysiska styrelsemöten! Vi har börjat ta medlemsavgift och nästan fastnat i admin-fällan som små föreningar råkar ut för innan de har anställd personal. Det går långsamt men vi börjar landa på en egenbyggd plattform nu, men en liten men viktig verksamhet och framför allt viktiga teman och viktiga kunskaper inom föreningen. Medlemmar har representerat oss på skitviktiga arrangemang, som #oadjebassápmi och vi avslutar året med massa planer framåt. Alla mina andra ideella engagemang fick stryka på foten när jag blev egenföretagare, men Niejda är fortfarande det viktigaste jag gör. 

Mer och mindre massage

Så hela våren byggde jag upp nog styrka i kroppen att orka massera heltid. Det krävde en hel del underhåll att klara av det; mycket egenmassage, stretch, mycket styrketräning och en hel del planering och återhämtning. Under sommarn bestämde jag mig för att det tar nog för mycket underhåll av mig själv för att hålla det tempot! Så jag gick ner till att massera tre fulla dagar i veckan. Där har jag landat.

Jag njuter av att få möta människor och hjälpa dem att stressa ner, att slappna av, och att behandla muskler som värker, snedbelastningar eller andra problem. Det är stor variation av de typer av människor som kommer till mig, och jag är glad varje gång en person känner att min typ av massage är rätt för just dem just nu. I Jokkmokk är vi flera massörer, och alla har sin stil och sina specialiteter. Jag ger djupgående muskelmassage med triggerpunktsbehandling och kan komplettera med stretcher och yogaövningar, och ju mer jag masserar desto mer lär jag mig.

Samtidigt njuter jag också av de andra verksamheterna jag har i företaget, och i och med att jag nu begränsar massagen kommer jag kunna planera ännu mer tid för projektarbete, skrivvägledning och kurser i läkande skrivande, arbete med Niejda och gruppträning. 

Uppbrott och förändring

Du som har läst på bloggen i höst vet att jag har gått igenom en separation och i samband med det också blivit hundlös. I samma veva böt jag lokaler och gick från att hyra in mig på två olika ställen till att bli min egen i egna lokaler. Plötsligt har jag inte längre någon som behöver mig hem på lunch för att ta mig ut i skogen och härja, men å andra sidan har jag plötsligt möjlighet att ta emot klienter på PT-pass i yoga och kombinerade pass av yoga och massage alla dagar i veckan. Jag kan ta emot grupper på pass när helst de önskar, och det ger en enorm frihet. 

Massa MMA

Det här är året jag åter igen fick en solid träningsrutin för MMA och SW/grappling, jag njöt av massa bra pass både i Gällivare och England och fick för första gången delta på SBG UK's sommarläger. En stor händelse! Till på köpet började jag själv instruera... upptäckte att jag älskar det och att jag nog faktiskt kan bli en riktigt skicklig coach. Samtidigt startade SBG Manchesters coachutbildning och jag trånar och längtar tills den dag också jag kan gå den.

Eget och andras skrivande

Kanske märker du också att tonen här på bloggen har förändrats i år? Det är för att jag ägnar mig åt skrivande igen; både mitt eget och andras. I år utbildade jag mig till skrivvägledare, gick själv en skrivkurs och har sen lett grupper i läkande skrivande. Det visade sig vara transformerande på många plan och min egen skrivglädje är djupare än på många år. Jag njuter av att fånga tankarna i ord och låta mina berättelser ta form. Ännu mer njuter jag av samtalen jag för med alla skribenter i skrivkurserna. Det är ren magi. 

Online allt

I och med att jag flyttade till egen studio fick jag äntligen lokaler till att streama yogaklasser online när det passar mig! Så jag firade med att dra igång en ny onlinekurs i yoga, och nu har jag verkligen landat i formatet. Jag samlar in feedback från deltagare för att säkra att jag fortsätter förbättra mig och att kurserna kommer ge lite mer, och bli lite djupare, för varje gång jag kör dem. Det känns skithäftigt! Jokkmokk är en liten ort och det är begränsat hur många yogaklasser det är lönsamt att köra i min studio, men genom att också arbeta online öppnar det för möjligheten att ge fler klasser i veckan. På samma sätt har jag haft möjligheten att få regelbundet mentorskap från min lärare i Portugal, utan att behöva resa dit varje månad. Thank you internet. 

Utveckling och kurser

Så jag har lett en mängd kurser i år, och så har jag själv gått flera utbildningar. I år gjorde jag bland annat klart sista modulen i Kundaliniyogalärarutbildningen, jag blev certifierad yinyogalärare och skrivvägledare. Dessutom har jag deltagit på skrivarkurser, yogahelger och gudvetallt. Jag har velat komplettera mina kunskaper för skapa en stabil grund för det jag gör i företaget. Till exempel yinyogan är ju helt ny klass jag börjar leda i år. 

Men för varje kurs jag har gått, har det inneburit resdagar, det har betytt inställda yogaklasser i studion, det har varit ännu fler dagar borta från skogen och från familjen. Jag är inte en person som reser mycket, men efter att ha varit på årets sista kurs i höst landade jag i att jag nu vill jag spara mig från det en tid framöver.

Nästa år passar jag kurser och utbildningar. Nästa år passar jag Stockholm och resor runtom i Sverige. Hellre fördjupa mig i det jag håller på mig, förbättra och finslipa det jag redan sysslar med och mer energi och fokus på vardagen jag valt mig. Herregud så skönt att landa i detta beslut! (Men England åker jag till såklart.)

Veckorna till fjälls

Jag jobbade mig igenom hela skotersäsongen och hela våren, men i sommar var jag ledig i fem veckor och tillbringade alla till fjälls. Det var det bästa jag gjort 2017.

DSC_3265.JPG

...året som kommer då? 

2018 blir ett powerår och jag tänker rikta den kraften väldigt noga. Nu är det färdig med energiläckage och koncentrationssvårigheter, hoppa mellan uppgifter och svårigheter med att ta ut riktning. Året som kommer blir det viktiga, riktiga i fokus för mig. Om du också är sugen på det så startar 2018 med två kurser för just poweråret: en yogahelg i Jokkmokk och en online yogakurs. Joina gärna! 

 

Admin