Skriver mig in i en ny tid

pexels-photo-427898.jpeg

Nyårsmagi...

Inte hade nytt år betytt något för mig om det inte vore för magin med nyårsafton. I fjol firade jag den ensam, visserligen ofrivilligt och högst oplanerat på grund av magsjuka, men nog finns det en hel del symbolik i det. Jag hade just blivit egen(företagare) och hade bestämt mig för att satsa fullt ut på att utveckla firman. Och det gjorde jag. Med bravur. Och lät istället andra områden och relationer avvecklas. Jag tycker inte särskilt mycket om den, men jag har respekt för nyårsafton.

De senaste dagarna har jag hållit telefonen avstängd och händerna i vila. Inget inplanerat förrän tisdag. Jag bläddrar i böckerna som legat på hög i höst, förbluffas av Twin Peaks än en gång, sparrar några rundor på klubben och gläds åt allt jag ska skita i året som kommer. Och så skriver jag sida efter sida i det dokumentet som har fått heta Dagbok 2017 fastän det innehåller så mycket mer än dagboksanteckningar. Jag borde kanske skriva på artiklar, krönikor, tal och arbetsrelaterade texter men istället skyndar osammanhängande berättelser fram i pages. Det börjar i nutid; sen omständigheterna; vad ledde hit.

Och när det väl är nere på pappret då är det som att fingrarna blivit varma och minnena börjar bubbla. Historier jag upplevde som barn, spännande sagor jag hörde i Latinamerika för många herrans år sen, ögonblicksminnen som jag ser i nytt ljus. Så här har mitt skrivande sett ut de senaste åren. Jag har skrivit för att upprepa, hedra, sortera för att så kunna lägga undan, gå vidare med det väl dokumenterade bakom mig. Jag har skrivit för att älta.

En av teknikerna som yogan erbjuder är att gå vidare. Att släppa det som inte längre tjänar en och låta stegen bli lätta. Utan att mentalt förstå. Utan att behöva upprepa, utan att veta. I år har jag äntligen upptäckt skrivande som ett annat verktyg för att gå vidare. Mina texter behöver inte stanna vid det förflutna och önskescenarior. Skrivande kan vara ett verktyg för att förbereda mig inför livet som är. I dokumentet som heter 2018 sätter jag ord på tänkbara händelser nära i tid och jag låter mig själv agera. Jag tillåter andra att reagera, och jag ser hur jag själv påverkas i texten. Med mina egna ord vågar jag låta tänkbara verkligheter pröva sig fram. I lugn och ro känner jag in hur de påverkar mig; hur de överensstämmer med min sanning. Sen kan jag stänga datorn och låta verkligheten utspela sig. 

För dig som vill utforska skrivande som ett verktyg för livet: bli en del i nästa skrivgrupp online. Vi startar nästa helg och över åtta veckor läser, skriver och för den som vill delar skrivresan med varandra. Läs mer och boka din plats här - och hör av dig om du har några funderingar. 

...i grannkommunen?

Det är natten mot nyårsafton och snart är det dags att stänga den här datorn och ägna mig åt den verklighet som just nu utspelar sig i Gällivare. Det tog mig tio år borta och några varv runt Norden innan jag landat. Inte trodde jag väl någonsin att jag frivilligt skulle spendera mina dagar i här men det är här min nyårsmagi sker i år. För nuförtiden pendlar jag till Gällivare inte bara för träning och yogaklasser. Nu är vi istället två som pendlar mellan orterna tillsammans, och det låter oss dela dagarna med varandra trots att vi har hem i skilda kommuner. 

Jag ger inga löften för året som kommer men jag skriver mig in i en ny tid; den tiden vi kommer datera till 2018. Ett år fyllt av tänkbarheter där vissa redan har tagit form i mina texter och visat sig vara hisnande spännande, andra uttråkande förutsägbara. Ge mig lite yoga på det - och jag är redo att ta mig an poweråret 2018. Apropå yoga så la min lärare i Portugal har just lagt ut en guidande text inför det kommande året. Han närmar sig 2018 utifrån numerologi och Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan. Här är ett utdrag:

In 2018 certain things will unarguably be over and the seeds of new possibilities will emerge.

2018 is a year for breaking the unwanted and karmic ties, the chains, the bonds. And renewing your bond with the Infinite, the Eternal, the Unchanging. Bound to the One within your heart you will be free of everything else.

From that state you will discover how the unlikely path becomes the only path.
— Shiv Charan Singh

Shiv är så kärleksfullt klok och hans ord är värda att lyssna på, meditera över och återvända till. Du kan läsa hela texten här (rekommenderas!).

 

Och med det, 

tillbaka till verkligheten. Gott nytt år! Ses i 2018. 

20171231_002437-01.jpeg
Admin7 Comments